Her er julematen som hunden din ikke tåler | Forsikring1 AS

Her er julematen som hunden din ikke tåler

Hunden din kan bli alvorlig syk hvis den spiser søt, fet eller salt mat. Se hvilke matvarer som dyret ditt ikke bør spise her.

Fet mat og godteri hører julen til, men som hundeeier bør du være på vakt. For det som oppleves som en ordentlig godbit for mennesker, kan være livsfarlig for hunden din.

– Hunder er sensitive for krydret og fet mat. De har ikke godt av sjokolade og sukker, og daglig inntak av brød kan gi tannproblemer. Det er mange som gir bein fra julematen til hunden, og det er noe som fort kan sette seg fast i tarmen, og som må opereres ut, sier Åshild Roaldset til Nemibloggen.

Roaldset er leder for Universitetsdyresykehuset ved Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Hun ber hundeeiere passe på hva ditt firbeinte familiemedlem får i seg i julen.

– Hunder bør stort sett spise hundemat. Det er mange som ønsker å gi hunden noe ekstra godt i julen, og da anbefaler vi at hunden får våtfôr. De fleste hunder synes at våtfôr smaker bedre enn tørrfôr, forteller hun.

Ring dyrlegen hvis uhellet er ute

Løk, hvitløk, rosiner, druer, søtningsstoffet xylitol, melk, macadamianøtter og avokado er andre matvarer som hunden bør holde seg unna. Selv om det kan være fristende å la hunden ta del i julefråtsingen, anbefaler Roaldset å holde seg til mat som hunden spiser fra før.

– Det å gi hunden et helt nytt måltid den ikke er vant til, fører ofte til diaré. Det er også veldig dyrt å gå til dyrlegen i løpet av helligdagene, så hvis man vil unngå det, bør man gi hunden noe man vet den tåler. Det forstyrrer jo også julefeiringa hvis man skal bruke jula hos dyrlegen, sier hun.

Hvis ulykken inntreffer og hunden får i seg noe den ikke tåler, anbefaler Roaldset at du ringer veterinær for å finne ut hva du skal gjøre.

– Sjokoladeforgiftning er den vanligste forgiftningen på denne årstiden. Hvor alvorlig en sjokoladeforgiftning er, avhenger av dosen. Hvis det er en høy dose og liten hund kan det være farlig, hvis det er en liten dose og stor hund så er det kanskje ikke det, så man bør finne ut hva som er anbefalt behandling i forhold til mengde. Mørk sjokolade er verre enn melkesjokolade, da det er selve sjokoladen som skaper problemer, forklarer Roaldset.

– Vi bruker ofte kull som en del av behandlingen ved forgiftning, men hundene som får alvorlig sjokoladeforgiftning får ofte epilepsiliknende anfall, og da skal man jo ikke gi noe i munnen. Kull hjelper heller ikke mot anfall. Det kan redusere mengden sjokolade som blir tatt opp i tarmen, men hvis det allerede er tatt opp i tarmen så er skaden skjedd.

– Ved rask kontakt med veterinær kan man vurdere å bruke brekningsmiddel som en del av behandlingen. Mange hunder med forgiftning blir innlagt på dyresykehuset for behandling og overvåkning, forteller Roaldset.

Mistenker man at hunden har fått i seg noe den ikke skal, bør du holde den under oppsyn og følge med på allmenntilstanden til dyret.

– Om hunden klynker, blir slapp, peser veldig mye eller sover hele tiden – nesten alt som oppfattes som unormalt – kan være symptomer på at den har fått i seg noe den ikke burde, forteller Roaldset.

Pynt ditt huset med omhu

Det er ikke bare mat og godteri som kan skape problemer for hundeeiere under julefeiringen. Julepynt og gaver kan være like interessant – og like farlig – for nysgjerrige hunder.

– I julen pynter vi ofte huset og setter frem mat overalt. Man går kanskje fra å ha et ryddig hjem til å ha potensielt farlige ting stående framme i hele huset, så det er noen man bør være obs på. Man er ofte omgitt av ting som barneleker i julen, og man har kanskje gjester på besøk som ikke er vant med hunder og hva de kan finne på å spise, sier hun.

– Noen av juleplantene er også giftige. Hvis man har en hund som må smake på alt så må man tenke på det når man pynter til jul, sier Åshild Roaldset.