Båtforsikring og vinterlagring: Slik gjør du båten vinterklar | Forsikring1 AS

Båtforsikring og vinterlagring: Slik gjør du båten vinterklar

Kilde:nemibloggen.no

Nå er det på tide å gjøre båten klar for vinteren – både sikre den mot sjø, vind og snø, og ikke minst være nøye med vedlikeholdet. – Mitt beste tips er å ta service på båten når du tar den opp for vinteren, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet til nemibloggen.

Båtlivsundersøkelsen fra 2012 viste at det var over 750.000 fritidsbåter i Norge, og verdien var anslått til om lag 75 milliarder kroner. Etter en lang sommer på fjorden, er det nå mange som gjør
Om du er nøye med både vedlikeholdet og vinterlagringen, kan du spare deg selv for mye bryderi – og ikke minst unødvendige utgifter.

Vanligste skadeårsaker
Selve vinterlagringen av båten kan by på en del utfordringer, og det skjer skader i de fleste havner hvert eneste år. Årsakene kan være mange.
– Det kan for eksempel være at kapellet eller stativet til kapellet, som da dekker over båten, kollapser og det blir liggende is og snø i båten som fører til skade. Enten blåser det i filler av vinden og båten blir udekket, eller så klapper det sammen av tyngden på is og snø, sier skadedirektør Morten Hesselberg-Meyer i Nemi Forsikring til Nemibloggen.
Han forteller også at en hyppig skadeårsak er at båten velter i krybben. Det gjelder særlig seilbåter og større motorbåter.
– Det kan være at krybben er uegnet eller at oppstøttingen er mangelfull eller feilmontert, sier han.
Inne i båten er fukt og frost båtens verste fiender om vinteren.
– Det kan oppstå fukt- og soppskader inne i båten, som ofte skyldes dårlig utlufting av innpakningen og manglende ettersyn. Frostskader oppstår ved mangelfull tømming av slanger og skroggjennomføringer eller manglende påfylling i disse med frostvæske. Manglende tømming av eller frostsikring av toalett, tank, vanntank og vannpumper er også vanlige årsaker til frostskader, forteller Morten Hesselberg-Meyer.

Skadedirektøren påpeker også at påhengsmotorer og hekkaggregater må tas av og låses inn om vinteren.
Oppfordrer til ettersyn
Skadedirektøren i Nemi Forsikring råder båteiere til jevnlig ettersyn av båten gjennom vinteren.
– Man må ha kaskoforsikring, og båter må etterses gjennom hele vinteren og året for øvrig. Det er sikkerhetsforskrifter som fanger opp manglende ettersyn og tildekking, sier han.
Hesselberg-Meyer påpeker også at skade som følge av nedbør, snø og is, ikke dekkes av forsikringsselskapet. Manglende innlåsing av motor og aggregat kan også medføre avkortning.
Tips og råd
Kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet har lang erfaring med både vinterlagring og -vedlikehold av båter. Her deler han sine beste tips for vintersesongen.
– Mitt beste tips er å ta service og vedlikehold når du tar opp båten. Da har du friskt i minne hva som bør gjøres, og du sikrer deg at tekniske komponenter har fått smøring og beskyttelse mot en lang vinter på land. Må du ha hjelp til dette, har marinaene som regel bedre tid til å hjelpe deg på høsten enn om våren, sier Pedersen til Nemibloggen.
Vask både innvendig og utvendig
En del av vinterforberedelsene er selvsagt å rengjøre båten grundig. Det bør gjøres mens den fortsatt ligger på vannet.
– Vask båten både utvendig og innvendig. Rens båten for unødvendig utstyr, og sørg for at puter, dyner og gardiner blir oppbevart tørt gjennom den kalde og fuktige årstiden. Tøm slanger for vann, og sørg for at toalett er sikret mot frostsprengning, sier Pedersen.
I tillegg kan det vært et lurt tips å la skuffer, skapdører og luker stå på gløtt for best mulig utlufting.

Ta service om høsten
Kommunikasjonssjefen i Redningsselskapet advarer båtfolket mot å ta for lett på vedlikeholdet.
– Dårlig vedlikehold kan lett føre til motorstopp og uforutsette overraskelser som påvirker tryggheten til alle om bord. Jo bedre du kjenner båten og hva som er gjort med den, desto hyggeligere blir også båtlivet. Når våren kommer er det mange som angrer på at de ikke brukte noen kroner ekstra i høst på å la fagfolk gå over båten, sier han.
Noen båteiere flytter båten til varmere strøk for å kunne bruke den også i vinterhalvåret, mens andre lar den ligge i havnen gjennom vinteren.
– For de som lar båten ligge ute, er det jo viktig å fortøye for storm. Registrer gjerne båten så den lett kan identifiseres hvis den skulle slite seg, eller at den behøver akutt ettersyn i vinterbåsen, sier Pedersen, og legger til:
– Vinteren i Norge er tøff, og en båt befinner seg i et ekstremt tøft element. Saltkrystaller kan ta livet av det meste, og tærer veldig på alle typer materiale.
– Er nordmenn generelt sett flinke til å forberede båten på vinteren?
– Både og. Mange kan bli flinkere, men nordmenn er generelt veldige dyktige båtfolk. Vi har likevel fått en ny type båtbrukere som nødvendigvis ikke er interessert i noe annet enn at båten virker når de skal bruke den. De må nok være ekstra bevisst på hva de begir seg ut på uten nødvendig vedlikehold, sier Pedersen.

Bruk båten om vinteren også
Kommunikasjonssjefen i Redningsselskapet anbefaler til slutt alle båteiere å bruke båtene sine også i vinterhalvåret.
– Det er et utrykk som heter at båter i Norge «står seg i stykker, mer enn at de brukes i stykker». Vinteren kan være en fantastisk tid for rekreasjon på sjøen. Fiske og turer ut til holmer og skjær kan gi nytt perspektiv til båtlivet, sier Pedersen – som ønsker alle båteiere en god vinter om bord.

Forsikring

Husk også å ha forsikringen i orden. Selv om båten ikke brukes, så er det mange skader som oppstår mens båten er lagret. Både på land og i vann.  En god forsikring trenger ikke å koste mye. Det er store forskjeller mellom selskaper når det kommer til prising av båtforsikring. Vi ser at båtforsikring ofte er et produkt som de store selskapene priser ganske høyt. Hos oss er båtforsikring noe som vi vanligvis er lavere i pris enn de fleste selskapene. Ihvertfall på motorbåter med verdi under 1,5 mill. For seilbåter og båter med høyere verdi bruker vi en samarbeidspartner som tilbyr meget gunstige forsikringer på dette om man har andre forsikringer hos oss, sier daglig leder i Forsikring1 Kjell Pedersen.

Få tilbud på båtforsikring Få tilbud på alle forsikringer